Seznam herců a režisérů

Hannes Holm

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Hannes Holm
  • Datum narození: 26, lis 1962
  • Země: Lidingö, Stockholms län, Švédsko
Social:

Životopis

Švédský režisér a scenárista Hannes Holm je jedním z nejúspěšnějších švédských filmových tvůrců posledních 20 let. Byl třikrát nominován na švédskou filmovou cenu Guldbaggen. V současnosti připravuje seriál Nejkrásnější ruce celého Dillí vycházející ze stejnojmenné knihy Mikaela Bergstranda. Napsal a zrežíroval také trilogii o patáliích jedné rodiny na dovolených – Sunovi v Řecku, Sunovi v přírodě a Sunovi na horách. Snímky se řadí mezi nejúspěšnější švédské komedie posledních let.

Holm začínal u filmu jako herec, k režii se dostal v osmdesátých letech. V první polovině devadesátých let pracoval jako asistent vedoucího výroby ve švédské veřejnoprávní televizi SVT.

Holm debutoval v roce 1995 komedií Jeden z miliónu. Film se stal diváckým hitem. O dva roky později Holm natočil Režisér Hannes Holm snímek Adam a Eva, za který získal dvě ceny Guldbaggen, a to za režii a scénář. Následovaly snímky jako Nikdy to není podle očekávání, Třídní sraz nebo Každé dva týdny. Kromě toho režíroval také seriál Jednou nohou v hrobě, který vychází ze stejnojmenné britské série. V roce 2007 natočil kritiky oceňovaný snímek Úžasná a milovaná o herečce, která chce za každou cenu hrát v novém filmu Ingmara Bergmana, takže je ochotna i zdánlivě nevinné lži.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search