Seznam herců a režisérů

Karel Janák

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Karel Janák
  • Datum narození: 24, zář 1970
  • Země: Praha, Československo
Social:

Životopis

Průkopník českých verzí zahraničních teenage komedií, hitmaker a „nejameričtější“ český režisér. Filmovou režii chtěl studovat hned po maturitě, ale jelikož se v té době mohla podávat jen jedna přihláška, zvolil si raději jistotu v podobě oboru Fyziky pevných látek na Jaderné a fyzikální fakultě ČVUT.

„Z českých režisérů obdivuju Oldřicha Lipského, Václava Vorlíčka a Honzu Svěráka. Ze zahraničních Coeny, Spielberga, Camerona... a všechny, kteří mají zmáknutý řemeslo a dovedou vyprávět tak, že to diváka totálně vtáhne do děje.“

V roce 2001 konečně putoval na FAMU, obor hraná režie. Na začátku svojí kariéry točil hlavně reklamní spoty. Za reklamní tvorbu obdržel mnohá ocenění, například Silver Promax v Kolíně nad Rýnem nebo Nejlepší filmové promo v Seville.

Přelomem v jeho kariéře byl v roce 2004 film Snowborďáci, který získal cenu Český lev 2004 za divácky nejúspěšnější film. V březnu 2006 přišel do kin jeho nový film Raaáci, ve kterém si opět zahráli Jiří Mádl a Vojtěch Kotek a v listopadu stejného roku – se stejnou hlavní dvojicí - film Ro(c)k podvraťáků.

V roce 2009 natočil film Ať žijí ryeři!. V roce 2012 dokončil televizní pohádku Dvanáct měsíčků. O dva roky později, v roce 2014, do kin přišel s další komedií 10 pravidel jak sbalit holku.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search