Seznam herců a režisérů

Jiří Schmitzer

Herec
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Jiří Schmitzer
  • Datum narození: 25, říj 1949
  • Země: Praha, Československo
Social:

Životopis

Je čtyřnásobným držitelem Českého lva pro nejlepšího herce v hlavní roli, za výkony ve filmech Bumerang, Kráska v nesnázích, Jako nikdy a Staříci.

Profesní život

V roce 1974 absolvoval DAMU, poté hrál v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Od roku 1985 byl členem souboru Studia Ypsilon. Ve filmu debutoval v roce 1970. Hrál výrazné role v populárních filmech a seriálech jako Marečku, podejte mi pero!, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Černí baroni, Báječná léta pod psa, Chalupáři, Sanitka, Zdivočelá země nebo Most!. V roce 1997 získal svého prvního Českého lva jako „nejlepší herec v hlavní roli“ za film Bumerang.

Působí také jako skladatel, skládal hudbu pro divadelní inscenace (mj. i pro Národní divadlo) a složil hudbu k filmu Páni Edisoni. Vystupuje také jako písničkář se svými folkrockovými písničkami, převážně humornými. Vydal již čtyři alba. Jako host zpíval a hrál také na albech Bratří Ebenů Já na tom dělám a Ebeni v zahradě.

V roce 2008 vydal knižně pod názvem Kanimůra ze Šardonu výbor svých textů. U mladší generace je známý hlavně díky písni Máte na to? („Řekněte prdel“).

Osobní život

V roce 1976 způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu, při které zemřel chodec. Na základě tohoto skutku byl Schmitzer odsouzen ke třem rokům vězení. Po roce a půl byl za dobré chování propuštěn. Jeho otec Jiří Sovák mu to nikdy neodpustil, přestal se s ním stýkat a vydědil ho. Jejich vztah byl však pošramocen už vlivem neshod Sováka se svou bývalou ženou, Schmitzerovou matkou, která syna proti otci štvala.

Přesto si spolu v 70. letech zahráli v několika snímcích – komedii Marečku, podejte mi pero! a seriálu Chalupáři. V obou případech hráli příbuzné – syna a otce, resp. vnuka a děda. Ve sci-fi komedii Zítra vstanu a opařim se čajem Schmitzer nadaboval svého otce v mladší verzi jeho role.

Má syna Jiřího Schmitzera mladšího a dceru Kristýnu Schmitzerovou.

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search